GIS: Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. Łopatka
Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu określonego
w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny należy uznać, że migracja tych substancji z łopatki do żywności może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Akcesoria kuchenne – Łopatka
Kod kreskowy: 8718158001450
Dystrybutor: Firma Igmar Sp. jawna, Dąbrówka 103a, 38-211 Jasło
Opis produktu – Łopatka o barwie czarnej z poliamidu z rączką wykonaną z metalu w kolorze srebrnym i uchwytem do powieszenia. Długość łopatki 33 cm. Na uchwycie tłoczenie: +210°C 1410 °F oraz symbol dopuszczający wyrób do kontaktu z żywnością.
Na etykiecie podano również:
AM/63, P.O.BOX37211, 1030 AE AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
489759
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Dystrybutor rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku oraz powiadamia swoich kontrahentów o zaistniałej sytuacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Info: GIS