SZARLOTKA w Bogusi wydaniu
Przepis i wykonanie BOGUSIA
DZIEWCZYNY PODAJE WAM PRZEPIS NA SZARLOTKE:
Na kruche ciasto:
– kostka masła 250g(prawdziwego)
– 3 kubki mąki
– 2 łyżki cukru
– 2 płaskie lłyżeczki proszku do pieczenia
– 6 żółtek
Na mase jabłeczna:
– 2 kg jablek
– łyżka cynamonu
– cukier wg uznania
– rodzynki namoczone w rumie
Na beze:
– 6 białek
– 1,5 kubka cukru
– 2 torebki cukru waniliowego
Masło z maką posiekać nozem, dodac zoltka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniesc ciasto, podzielic na dwie czesci. Schowac na noc do lodowki.
Jablka przesmazyc
Bialka ubic ze szczypta soli a potem stopniowo dodawac cukier ciagle miksujac.
Ciasto zetrzec na tarce o grubych oczkach, na to wylozyc mase jableczna, na to zetrzec druga czesc ciasta. Piec okolo 90 minut w temp 180 stopni bez termoobiegu. Spod ciasta mozna wczesniej podpiec. Beze wylozyc na ciasto w okolo polowie czasu pieczenia.
SMACZNEGO!!!