Kulinaria: Deser z nasionami chia
Składniki na 3 porcje:
1/2 litra mleka roślinnego wg. uznania jaki rodzaj
6 łyżek nosion chia
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy ewentualnie
1 Banan
4 Brzoskwine lub nektaryny
Maliny
Sok z 1/2 cytryny
Do zimnego mleka dodajemy syrop klonowy oraz nasiona chia. Wszystko razem mieszamy. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc co jakiś czas mieszajac aby nasiona dobrze się namoczyły. Najkrótszy czas moczenia nasion, aby napuchły to ok. 6 godz.
Przed podaniem deseru obieramy brzoskwinie ( nektaryny) ze skórki i blendujemy wraz z bananem dodajac wg. uznania odrobinę soku z cytryny, aby nie były zbyt słodkie.
Napęczniałe nasiona chia przekładamy do miseczek lub szklaneczek, w których chcemy podać deser na wierzch wykładamy mus bananowo-brzoskwiniowy a na górę wykładamy umyte maliny.
Smacznego