Kulinaria

Kulinaria: Rafaello z ryżu bez pieczenia

Rafaello z ryżu bez pieczenia

Pyszne, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakuje schłodzone a zwłaszcza na drugi dzień.

Składniki:
ryż biały 1 szklanka (250 ml)
mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
wiórki kokosowe 200 g
ksylitol/cukier u mnie syrop z agawy 8 łyżek

Jedną szklankę ryżu gotuję w 3 szklankach wody, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę. Uwaga żeby nie przypalić !!!
Dodaję mleko kokosowe, wiórki (trochę zostawiam do posypania) i słodzę do smaku. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając.
Masę blenduję dokładnie i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22 cm).
Posypuję wiórkami i wstawiam na noc do lodówki.
Można podać z owocami, wiórkami czekolady i musem owocowym.

Smacznego 😊.

 

przygotowała i zdjęciami okrasiła: Dominika Hawryluk.