Kulinaria: Powiew wiosny – Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
Składniki:
– 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide – „Mięso pomału uwarzone” marki Berger
– 4 tortille
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– sałata rzymska
– 1 serek śmietankowy
Wykonanie:
Wyjąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200C i piec przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić
wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki. Mięso wyjąć
z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.