Czerwionka-Leszczyny: Gdzie najsmaczniejszy świąteczny żur ?
Jak Wam się udał żur świąteczny? My polecamy ten, według przepisu gospodyń z Koło Gospodyń Wiejskich w Czuchowie
Składniki:
2,5 l wody
2,5 l wcześniej zakiszonego żuru
250 g marchewki
250 g korzenia pietruszki
250 g korzenia selera
2 kg ziemniaków
1 kg boczku wędzonego
1 kg kiełbasy
3 cebule
10 jajek
1,5 szklanki śmietany 18%
Sól, pieprz, magii
Sposób wykonania:
Obrać wszystkie jarzyny, pokroić kostkę (oprócz ziemniaków) i ugotować aby były miękkie.
Wcześniej pokroić w kostkę kiełbasę i boczek`- usmażyć na patelni.
Gdy jarzyny będą ugotowane odlać z nich wywar do osobnego garnka.
Ziemniaki ugotować osobno.
Do wywaru z jarzyn wlać zakwas kiszonego żuru i chwilę pogotować, następnie całość zabielić śmietaną, powoli ją wlewając i cały czas mieszając.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i utłuc.
Do tak ugotowanego żuru dodać usmażoną kiełbasę, boczek i cebulę. Zdejmujemy to z ognia i doprawiamy do smaku.
Ugotowane na twardo jajka obieramy.
Żur wylewamy na talerze, dodając do każdego pokrojone na ćwiartki jajka oraz po łyżce utłuczonych ziemniaków. Żur można także podać w małych okrągłych chlebkach.