Kulinaria

Śliwki w cieście


Uwielbiam zapach zapiekanych owoców wyjmowanych z piekarnika. Kojarzą mi się jakoś tak ciepło i domowo:) Ostatnio pogoda dosadnie pokazuje, że to już chyba koniec lata. W chłodniejsze dni zjedzenie słodkiego, ciepłego deseru poprawia humor. Przepis bardzo prosty. Wybrałam soczyste śliwki które duszą się pod ciastem. I moim zdaniem właśnie śliwki pasują tutaj idealnie (poza sezonem można użyć mrożonych). Żeby skrócić czas pieczenia zdecydowałam się na kokilki ale można użyć zwykłej formy.

10562637_771523609567526_5456002875510816695_o
Składniki:
ok 1 kg śliwek (przekrojonych na pół i pozbawionych pestek)
1 łyżka brązowego cukru (lub białego)
220 g mąki
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
80 mleka
1 jajko

Wykonanie:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i palcami rozetrzyj ją z masłem. Dodaj cukier. Wymieszaj. Jajko lekko roztrzep i wlej mleko. Połącz składniki mokre z suchymi. Mieszaj aż wszystko się połączy. Śliwkami wyłóż formę posyp brązowym cukrem. Nałóż ciasto na owoce. Piecz w temp. 180 stopni przez 20- 35 minut (w zależności od wielkości formy) aż ciasto się zrumieni.

Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/
http://iknurow.pl/