Kultura i rozrywkaRegion

Palmy, delfiny i paella! – podsumowanie wyjazdu do Hiszpanii uczniów ZSP Ornontowice

Palmy, delfiny i paella! – podsumowanie wyjazdu do Hiszpanii uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Ornontowic

Na przełomie stycznia i lutego, gdy w Ornontowicach panowała zima: mróz i śnieg, 16-osobowa grupa uczniów ZSP w Ornontowicach odbyła 4-tygodniowe praktyki zawodowe w hiszpańskiej Walencji, gdzie temperatura oscylowała pomiędzy 130 – 210, a miasto ozdobione było palmami, baobabami i owocującymi drzewami cytrusowymi. Technicy elektrycy zdobyli doświadczenie pracy w firmach usługowych branży elektrycznej, ekonomiści poznali zasady funkcjonowania wydziału do spraw młodzieży przy urzędzie miasta, a żywieniowcy doskonalili swoje umiejętności w ekskluzywnych hotelach, gdzie poznali tajniki sporządzania potraw kuchni śródziemnomorskiej oraz obsługi gości z całego świata. Oprócz codziennej pracy uczniowie mieli również okazję zwiedzić Miasto Nauki i Sztuki, największe w Europie i zapierające dech w piersiach oceanarium oraz zoo ze zwierzętami na wolnym wybiegu. Niebywałą atrakcją był również pokaz delfinów, wizyta w ogrodzie botanicznym oraz wycieczka rowerowa w parku Turia, utworzonym w 1960 r w korycie rzeki, której bieg zmieniono z powodu coraz częściej pojawiającego się zagrożenia powodzią. Nie obyło się również bez pokazu flamenco i meczu na stadionie klubu piłkarskiego FC Valencia. Kulminacją praktyk zawodowych były całodniowe warsztaty przygotowywania wywodzącej się z Walencji paelli. Tak piękna przygoda była realizacją projektu finansowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
E. Wiaterek i T. Stasik-Szyszka

Śląskie rolady w Hiszpanii!
Podczas kiedy u nas mróz nie odpuszczał uczniowie technikum ZSP w Ornontowicach dzięki wsparciu Funduszy Europejskich (program POWER) zdobywali doświadczenie zawodowe w ciepłej i egzotycznej Walencji na wybrzeżu Hiszpanii. Tętniące życiem stare miasto, szeroka, piaszczysta plaża oraz ukwiecone parki z palmami i papugami wynagradzały uczniom trud codziennych praktyk zawodowych. 16-osobowa grupa szlifowała języki obce, poznawała przedstawicieli innych kultur i ćwiczyła poruszanie się w milionowym mieście z 9 liniami metra! Najtrudniej przychodziło przyzwyczajenie się do min. godzinnej przerwy w pracy, a najbardziej zachwycał spokój, bezstresowe podejście do życia oraz życzliwość współpracowników.
Ciekawostką jest to, że uczniowie ZSP w Ornontowicach przekazywali nasze lokalne przepisy i zdobyte w szkole umiejętności swoim pracodawcom. Śląska rolada robiła furorę i ma szansę pojawić się w restauracyjnym menu w Walencji!
E. Wiaterek i T. Stasik-Szyszka