Owocowo-kwiatowe kompozycje smakowe Łowicz zainspirowały kulinarnych pasjonatów do stworzenia nowatorskich przepisów z ich udziałem. Oto dwie propozycje, zaskakujące niecodziennym połączeniem smaków i aromatów.

Chrupkie pieczywo na bazie migdałów i ziaren z dżemem brzoskwiniowym z lawendową nutą

Składniki:

  • 100 g mielonych migdałów

  • 100 g mąki Lubella

  • 60 g ziaren słonecznika

  • 60 g sezamu

  • 30 g wiórków kokosowych

  • 30 g nasion czarnuszki

  • 30 g płynnego oleju kokosowego nierafinowanego

  • szczypta soli himalajskiej

  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego z lawendową nutą Łowicz

  • niepełna szklanka wody

Dodatkowo do podania na stół:

  • dżem brzoskwiniowy z lawendową nutą Łowicz

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Słonecznik, sezam i wiórki kokosowe zmiel na mąkę. Wszystkie suche składniki wsyp do miski, dodaj olej kokosowy, dżem i wodę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmaruj na cienką warstwę. Dobrze jest przewałkować całość zwilżonym wodą wałkiem do ciasta. Następnie pokrój masę na kawałki równej wielkości i piecz około 30 minut. W czasie pieczenia 2-3 razy wypuszczaj parę uchylając na chwilę drzwiczki piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia włącz termoobieg, żeby pieczywo równomiernie się przyrumieniło. Gotowe pieczywo odstaw do przestudzenia i przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, aby nie straciło chrupkości. Podawaj z dżemem Łowicz brzoskwinia z lawendową nutą.

Suflet serowy z dżemem wiśniowym z płatkami róży.

Składniki:

  • 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)

  • 50 g mąki pszennej

  • 500 ml mleka 3,2%

  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

  • 200 g sera cheddar

  • 100 g sera parmezan

  • 6 jajek

  • dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz

  • 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)

  • szczypta soli

  • szczypta białego pieprzu

  • bułka tarta do wysmarowania kokilek

Dodatkowo do podania na stół:

  • dżem wiśniowy z płatkami róży Łowicz

Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając, aby nie pozostały grudki. Całość przestudź. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z łyżeczką dżemu wiśniowo-różanego.