Czerwionka-LeszczynyKulinaria

Mieszkańcy Czerwionki-Leszczyn wydali książkę kucharską

Już jest! Wyczekiwana przez mieszkańców Czerwionki-Leszczyn książka kucharska z ich autorskimi pomysłami została już wydrukowana. Można ją bezpłatnie odebrać w wielu miejscach na terenie gminy.

 

„Po Noszymu, czyli po ślonsku. Przepisy kulinarne mieszkańców Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny” to zestaw przepisów nadesłanych przez mieszkańców. Na co dzień lub na specjalne okazje – wszystkie jednak są autorskie, a w każdym domu wykonuje się je na swój własny sposób.

Publikacja zawiera 21 przepisów, a ich wyboru dokonała komisja konkursowa, w skład której weszli przedstawiciele Stowarzyszenia Pomocy „Feniks” – inicjatora wydania książki oraz restauracji działających na terenie gminy.

„Przepisy zostały podzielone ze względu na rodzaj dań. Mamy więc przystawki, sałatki, zupy, dania główne oraz desery. W publikacji znajdziemy sposób na przygotowanie omasty z fandzoli, zielonych harynków, hekeli czy makówek. Ponadto każdy przepis jest podany w podwójnej wersji językowej, tj. w gwarze śląskiej oraz w języku literackim” – podkreśla Michał Stokłosa ze Stowarzyszenia Pomocy „Feniks”, jeden z inicjatorów projektu.

„Zgłosiłam swój pomysł na omastę z fasoli – mówi Anna Świenty-Leśniak, mieszkanka Leszczyn. – Przepis jest zdrowy i bardzo łatwy do wykonania. Cieszę się, że mogę się nim podzielić z innymi mieszkańcami”.

Książka jest bezpłatna. Trafiła do miejsc użyteczności publicznej na terenie Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny, można ją odebrać w bibliotekach, Urzędzie Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny i jednostkach organizacyjnych (OPS, MOK) oraz Centrum Organizacji Pozarządowych i Aktywności Społecznych w Czerwionce-Leszczynach. Będzie także dostępna w wersji elektronicznej w formacie PDF.

Nakład to dwa tysiące egzemplarzy, ale nikt nie ma wątpliwości, że książki rozejdą się jak świeże bułeczki. Dopiero co wyszły z drukarni, a zainteresowanie nimi jest ogromne. „W bibliotece już od kilku tygodni prowadzimy zapisy na te książki! Nie miałyśmy wyjścia, mieszkańcy dzwonili i przychodzili do nas dopytując czy publikacja jest już dostępna” – mówi Aleksandra Pietruszewska, dyrektor Biblioteki Publicznej w Czerwionce-Leszczynach.

„Projekt „Po Noszymu, czyli po ślonsku” został wsparty ze środków Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny. Gmina ogłosiła otwarty konkurs ofert na realizację zadań publicznych w obszarze  kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego w 2016 roku” – wyjaśnia Krystyna Jasiczek, naczelnik Wydziału Spraw Społecznych. Decyzją komisji konkursowej projekt Stowarzyszenia Pomocy “Feniks” pt. “Po Noszymu, czyli po ślonsku” uzyskał dofinansowanie w wysokości 5 600,00 zł.

„Projekt spotkał się z uznaniem komisji, ponieważ odwołuje się do tradycji i kultury lokalnej, a zarazem – co bardzo ciekawe – angażuje mieszkańców i integruje ich wokół tych idei. Inicjatywy, które dotyczą kulinariów są w Czerwionce-Leszczynach strzałem w dziesiątkę. Prężnie działają tu Koła Gospodyń Wiejskich, panie nagrywają przepisy na wideo i wrzucają do sieci, organizujemy znane w całym regionie Święto Makówek, a teraz opracowaliśmy własną książkę kucharską” – dodają przedstawiciele Urzędu Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.

 

info; czerwionka-leszczyny.pl