Wykłady i wspólne gotowanie z pasjonatem kuchni molekularnej Łukaszem Konikiem w ŚWSM w Katowicach.
W dniu 09 stycznia 2019 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy I ŻWO i IIŻAK, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wykładzie i pokazie Kuchni Molekularnej. Wykłady i wspólne gotowanie z ochotnikami z widowni prowadził Szef Kreatywny w diecie Lighybox oraz pasjonat kuchni molekularnej Łukasz Konik na auli kinowej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Uczestnicy pokazu mieli okazję dowiedzieć się czym jest kuchnia molekularna, mogli poznać jej historię oraz techniki gotowania tak odmienne od tradycyjnych. W kuchni molekularnej potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk biochemicznych i fizycznych, w oparciu o stosowanie wyłącznie naturalnych składników, ciekłego azotu, alginianu sodowego, chlorku wapnia, suchego lodu.
Zadaniem pokazu było:
- poszerzenie wiedzy kulinarnej uczniów,
- doskonalenie umiejętności,
- zgłębienie tajników kuchni molekularnej,
- świetna zabawa w odprężającej atmosferze,
- uruchomienie wyobraźni, intuicji i kreacji,
- przekraczanie barier smakowych.
Degustowane dania wykonane podczas pokazu zaskakiwały niepowtarzalną formą i intensywnością smaków. To wydarzenie jeszcze nie raz będzie inspiracją dla naszych uczniów do tworzenia nowych kompozycji kulinarnych.
Info: ZSP Ornontowice