KulinariaOrnontowice

ZSP Ornontowice: Wykłady i wspólne gotowanie z pasjonatem kuchni molekularnej

Wykłady i wspólne gotowanie z pasjonatem kuchni molekularnej Łukaszem Konikiem w ŚWSM w Katowicach.

W dniu 09 stycznia 2019 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Ornontowicach z klasy I ŻWO i IIŻAK, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wykładzie i pokazie Kuchni Molekularnej. Wykłady i wspólne gotowanie z ochotnikami z widowni prowadził Szef Kreatywny w diecie Lighybox oraz pasjonat kuchni molekularnej Łukasz Konik na auli kinowej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Uczestnicy pokazu mieli okazję dowiedzieć się czym jest kuchnia molekularna, mogli poznać jej historię oraz techniki gotowania tak odmienne od tradycyjnych. W kuchni molekularnej potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk biochemicznych i fizycznych, w oparciu o stosowanie wyłącznie naturalnych składników, ciekłego azotu, alginianu sodowego, chlorku wapnia, suchego lodu.

Zadaniem pokazu było:

  • poszerzenie wiedzy kulinarnej uczniów,
  • doskonalenie umiejętności,
  • zgłębienie tajników kuchni molekularnej,
  • świetna zabawa w odprężającej atmosferze,
  • uruchomienie wyobraźni, intuicji i kreacji,
  • przekraczanie barier smakowych.

Degustowane dania wykonane podczas pokazu zaskakiwały niepowtarzalną formą i intensywnością smaków. To wydarzenie jeszcze nie raz będzie inspiracją dla naszych uczniów do tworzenia nowych kompozycji kulinarnych.

Info: ZSP Ornontowice