W czwartek 23 listopada 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim odbyła się ósma edycja Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego „Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku”.

W tym roku drużyny stanęły przed wielkim wyzwaniem! W menu młodych kucharzy zagościł śledź na śląskim stole w kuchni międzywojennej. Kuchnia ta jest wyjątkowo trudna, bo łącząca prostotę, oszczędność i pożywność ze smakiem, wyjątkowością i przywiązaniem do kulinarnego szczegółu.

Obowiązkowym produktem wyjściowym do przygotowania potraw był filet śledziowy, który drużyny otrzymały w dniu konkursu, sponsorowany przez firmę „Noriva” oraz przyprawy firmy „Prymat”. Uczestnicy Konkursu wykazali się znajomością w przygotowaniu oryginalnych dań ze śledzia i doboru dodatków w nawiązaniu do kuchni śląskiej w okresie międzywojennym w nowoczesnej aranżacji. W regulaminowym czasie 90 minut, każda załoga musiała przygotować trzy porcje dania głównego podane na dwóch talerzach dla Jury oraz jeden na stół ekspozycyjny.

W zmaganiach uczestniczyło 16 drużyn ze szkół z Wisły, Bielska – Białej, Jastrzębia, Rydułtów, Żor, Czerwionki – Leszczyn, Ornontowic, Bierunia, Katowic oraz jako goście uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Marklowicach.

Naszą Szkołę reprezentowały uczennice klasy I ŻWO – Matylda Oleś i Zosia Tabacka uczące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczennice przygotowały ” Śledzia smażonego panierowanego podwójnie z jajkiem sadzonym, w towarzystwie surówki selerowo jabłkowej z burakiem glazurowanym”.

Zespół do konkursu przygotowała mgr inż. Barbara Skurczak.
Organizator tego konkursu Pan Remigiusz Rączka przeprowadził ocenę dań wraz z szanownym jury w składzie:
• Michał Panic – firma „Noriva”,
• Katarzyna Graczkowska – Restauracja „ SPA Laskowo” w Jankowicach,
• Leszek Florek – Restauracja „Rączka Gotuje” w Wodzisławiu Śl.,
• Dominika Woch – „InoWino” restauracja w Rybniku,
• Kacper Luleczko – restauracja „Cysterska” w Rudach,
• Elżbieta Kaczmarek – Wija nauczyciel ZSE.

Konkurs Śląska Jesień Kulinarna na stałe wpisał się w krajobraz kulinarny naszego regionu. Z każdą edycją rośnie poziom wymagań, oczekiwań i ambicji konkurujących ze sobą uczniów. Jesień Kulinarna gromadzi wszystkich tych, którzy wyrażają zainteresowanie i kulinarny entuzjazm, szukają okazji do gastronomicznej inspiracji i chcą zaprezentować swój talent. Było smacznie, estetycznie z pasją i kulinarnym sercem! Gotująca młodzież odkrywała przed jury umiejętności, wiedzę, zaangażowanie i ogromne nakłady pracy, jakie włożyła w przygotowanie tych potraw.

Taka inicjatywa łączy ze sobą wszystko, co we współczesnej edukacji najważniejsze: praktykę, zaangażowanie, współpracę oraz przede wszystkim działanie.

Info: ZSP Ornontowice