Aktualnie znajduję się na terenie campu Judaea położonym w Hendersonville w stanie Karolina Północna, gdzie odbywam tygodniowe szkolenie przed przybyciem uczestników obozu młodzieżowego.

Jestem tutaj jedynym Polakiem. Ze względu na umiejętności zawodowe (ukończyłem Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) zostałem zatrudniony w kuchni, gdzie pracuję m.in. z koleżankami z Czech, Węgier oraz z Meksykanami. Pracujemy 6 dni w tygodniu od 7 do 20 z 3 przerwami na posiłki oraz ok. 2 godzinną przerwą popołudniową. W związku z tutejszą kulturą żydowską należy przestrzegać zasad koszerności, która m.in zabrania mieszania mięs z mlekiem i jego przetworami, dlatego mamy podział na kuchnię niebieską, z której wydajemy posiłki mleczne i kuchnię czerwoną, z której wychodzą posiłki mięsne. Zastawa stołowa również jest do tego dostosowana.

W czasie wolnym możemy korzystać z infrastruktury campu m.in boiska, basenu, jeziora, wkrótce również parku linowego i innych atrakcji przygotowanych dla personelu przez kierownictwo campu jak np. wyjazd na wrotki lub do centrum handlowego w sąsiednim mieście. Aktualnie kończy się tydzień szkoleniowy dla personelu oraz opiekunów i czekamy na przybycie pierwszych dzieci. Przesyłam zdjęcia, jakie dotąd zrobiłem, jednak nie będę mógł fotografować dzieci, gdyż jest to zakazane.

Pozdrawiam, Kacper

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here