Aktualnie znajduję się na terenie campu Judaea położonym w Hendersonville w stanie Karolina Północna, gdzie odbywam tygodniowe szkolenie przed przybyciem uczestników obozu młodzieżowego.

Jestem tutaj jedynym Polakiem. Ze względu na umiejętności zawodowe (ukończyłem Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych) zostałem zatrudniony w kuchni, gdzie pracuję m.in. z koleżankami z Czech, Węgier oraz z Meksykanami. Pracujemy 6 dni w tygodniu od 7 do 20 z 3 przerwami na posiłki oraz ok. 2 godzinną przerwą popołudniową. W związku z tutejszą kulturą żydowską należy przestrzegać zasad koszerności, która m.in zabrania mieszania mięs z mlekiem i jego przetworami, dlatego mamy podział na kuchnię niebieską, z której wydajemy posiłki mleczne i kuchnię czerwoną, z której wychodzą posiłki mięsne. Zastawa stołowa również jest do tego dostosowana.

W czasie wolnym możemy korzystać z infrastruktury campu m.in boiska, basenu, jeziora, wkrótce również parku linowego i innych atrakcji przygotowanych dla personelu przez kierownictwo campu jak np. wyjazd na wrotki lub do centrum handlowego w sąsiednim mieście. Aktualnie kończy się tydzień szkoleniowy dla personelu oraz opiekunów i czekamy na przybycie pierwszych dzieci. Przesyłam zdjęcia, jakie dotąd zrobiłem, jednak nie będę mógł fotografować dzieci, gdyż jest to zakazane.

Pozdrawiam, Kacper