ZSP Ornontowice poleca: Tapas – przekąski
CIASTO FRANCUSKIE z serami i cukinią
– ser feta – opakowanie 100 gram
– parmezan – 50 gram
– 2 małe cukinie
– liście świeżej bazylii, rozmarynu, zielonej pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, oregano
– ciasto francuskie – 2 opakowania
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach. Za pomocą blendera miksujemy fetę, starty parmezan, zioła, sól, pieprz, czosnek. Dodajemy utartą cukinię, mieszamy całość łyżką. Wykrajamy kwadraty z ciasta francuskiego, wkładamy je do foremek ( najlepiej metalowych, w silikonowych trochę zaparzają się). Nakładamy nadzienie do każdej foremki wypełnionej ciastem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, do przyrumienienia ciasta. Pieczemy na początku z wykorzystaniem termoobiegu, jak ciasto podrośnie przełączamy piekarnik na opcję „grzanie dołu piekarnika”.
Smacznego 🙂
Angelika Jurkiewicz kl 3 TŻiUG