Kulinaria

ZSP Ornontowice poleca: Tapas – przekąski

 

CIASTO FRANCUSKIE z serami i cukinią

– ser feta – opakowanie 100 gram

– parmezan – 50 gram

– 2 małe cukinie

– liście świeżej bazylii, rozmarynu, zielonej pietruszki

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz, oregano

– ciasto francuskie – 2 opakowania

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach. Za pomocą blendera miksujemy fetę, starty parmezan, zioła, sól, pieprz, czosnek. Dodajemy utartą cukinię, mieszamy  całość łyżką. Wykrajamy kwadraty z  ciasta francuskiego, wkładamy je do foremek ( najlepiej metalowych, w silikonowych trochę zaparzają się). Nakładamy nadzienie do każdej foremki wypełnionej ciastem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, do przyrumienienia ciasta. Pieczemy na początku z wykorzystaniem termoobiegu, jak ciasto podrośnie przełączamy piekarnik na opcję „grzanie dołu piekarnika”.

Smacznego 🙂

Angelika Jurkiewicz kl 3 TŻiUG