Ciekawostki z ...Kulinaria

ZSP Ornontowice : Patatas bravas

Normatyw surowcowy:
● 5-6 ziemniaków,
● szczypta papryki,
● łyżka oliwy z oliwek,
● szczypta pieprzu Cayenne,
● 2 ząbki czosnku,
● 200 ml przecieru pomidorowego,
● 3 łyżki majonezu,
● pół kieliszka białego octu winnego,
● sól.

Sposób wykonania:

Obrać ziemniaki, pokroić w kawałeczki i gotować przez 10 minut we wrzącej wodzie, aż staną się miękkie, ale nie rozgotowane. Na patelni podgrzać oliwę i przyrumienić na niejkawałeczki ziemniaków.
Pozostałe składniki zmiksować ze sobą, a na końcu dodać majonez i wymieszać łyżką.

Powstałym sosem polać kawałeczki ziemniaków.
Proponujemy także przygotowanie drugiego sosu:

Sos Alioli:
Normatyw surowcowy:
● 4 ząbki czosnku,
● szczypta soli,
● 2 żółtka,
● 1 łyżka soku z cytryny,
● 1 szklanka oliwy z oliwek,
● szczypta pieprzu Cayenne (ewentualnie).

Sposób wykonania:

Obrać ząbki czosnku i zmiażdżyć je widelcem. Włożyć do moździerza i zacząć ugniatać,dodając odrobinę soli, aż zacznie przypominać czosnkowy sos.

Do miseczki włożyć żółtka i otrzymany rozgnieciony sos czosnkowy. Powoli wlewając oliwę z oliwek i sok z cytryny zacząć miksować mikserem na najniższych obrotach, aż do momentu gdy wszystkie składniki utworzą sos przypominający wyglądem majonez.
Tak otrzymanym sosem „Alioli” można polać kawałeczki przysmażonych ziemniaków, a także przyprawić mięso z grilla, albo orientalne potrawy na bazie ryżu.
SMACZNEGO!!!!

Wykonała Andżelika Jurkiewicz – kl. 3 GŻE – ZSP Ornontowice