ZSP Ornontowice: IV Wojewódzki Konkurs Kulinarny
Uczennice klasy I kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych Matylda Oleś i Zosia Tabacka reprezentowały naszą szkołę na IV Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne”2019. Konkurs odbył się 21.03.2019 r. w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim w Sosnowcu.
Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były „Kasze w roli głównej”. Do konkursu przystąpiły dwuosobowe zespoły z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego, zadanie polegało na wykonaniu w czasie 120 minut trzech porcji dania zasadniczego oraz deserów z wykorzystaniem kaszy. Ich prace oceniło profesjonalne jury składające się z szefów kuchni renomowanych restauracji.
Matylda i Zosia na konkursie wykonały jako danie główne: kotlety z kaszy gryczanej z sosem serowo- śmietankowym w towarzystwie warzyw i owoców z sosem emulsyjnym z mango, oraz deser: bounty z kaszy jaglanej.
Dziękujemy uczestniczkom konkursu za włożony trud w przygotowanie do konkursu i reprezentowanie naszej szkoły.
Życzymy dalszych sukcesów w rozwijaniu pasji kulinarnych
Info: ZSP Ornontowice