Kulinaria

ZRAZY WIEPRZOWE Z SEREM

Kolejny przepis rodem z ZSP Ornontowice przed nami :

Normatyw surowcowy: (na 5 porcji)
– mięso z szynki – 500g
– szynka gotowana – 150 g
– ser topiony – 150 g
– papryka
– cebula
– papryka, pieprz, sól
– olej

Wykonanie:
Dokonać obróbki wstępnej papryki i cebuli. Paprykę rozdrobnić w paski, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka. Szynkę rozdrobnić w kostkę. Wyporcjować mięso w plastry, ułożyć szynkę, ser, paprykę. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Zrazy obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody i podsmażoną cebulę, doprawić, dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami lub ryżem oraz surówką.

Smacznego!!!!!

Materiał przygotowały: Sylwia Kristof i Katarzyna Wieliczko kl 2 mke.