W sobotę, 24 lutego, uczestniczyliśmy w warsztatach gotowania paelli w gospodarstwie agroturystycznym na peryferiach Walencji.

Paella to potrawa typowo hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella).

W zależności od odmiany, paella zawiera kawałki owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw.

Składnikami naszej paelli było mięso królicze i drobiowe oraz warzywa: karczochy, pomidory, a także fasole – zielona i biała.

Zazwyczaj paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu. I tak było tym razem.

Nasze warsztaty również odbywały się w plenerze. Pogoda była prawdziwie wiosenna, a temperatura w słońcu sięgała 20 stopni!!!

Naszym zadaniem było przygotowanie dwóch paelli.

Podzielono nas na 2 drużyny – pomarańczową i zieloną, które rywalizowały ze sobą.

W jury zasiadły nasze opiekunki oraz nasza przewodniczka.

Wygrała drużyna pomarańczowa, ale obie paelle były przepyszne!

Oto nasza fotorelacja.

Sami zobaczcie!

Info: ZSP Ornontowice