KnurówNewsy

Rączka Gotował – w Starej Cegielni

Kto jest łasuchem dobrych śląskich dań mógł dziś 17.09.2016 roku od godz. 12:00 do 17:00 darmowo skosztować potrawy przyrządzone przez sławnego kucharza śląskiego Remigiusza Rączkę. Mistrz kuchni przyjechał do Knurowa na specjalne zaproszenie pani Edyty Leszczyńskiej –  szefowej Działu Marketingu i Reklamy w DL Invest Group , właściciela  Galerii Stara Cegielnia w Knurowie. Remigiusz Rączka jest znany szerszej publiczności z programu telewizyjnego „ Rączka gotuje”. Restaurator przy specjalnie przygotowanym stole usytuowanym na samym środku Delikatesów przygotował na oczach widzów czyli klientów pasażu i mieszkańców Knurowa wielowarstwowy tort krupniokowy w połączeniu ze szpinakiem i twarogiem oraz kołaczyki Margarynioki a,la półfrancuskie z serowym farszem, a na koniec polędwiczki na różowo na sosie szafranowym. Przy stole można było również podziwiać kulinarne zmagania pomocnika/kucharza Dariusza, który Rączce pomagał w przygotowywaniu potraw. Mistrz przez cały czas przyrządzania smakołyków w żartobliwy sposób udzielał sporo dobrych wskazówek dot. gotowania i zdrowia. Miła woń specjałów śląskich pichconych przez Remigiusza Rączkę rozchodziła się po całym pasażu, jak również było czuć zapach dań przed wejściem do Delikatesów.

Restaurator był zachwycony z licznie przybyłych na jego pokaz kulinarny, a widzowie niesamowicie zadowoleni, że mogli na żywo zobaczyć kucharza i oczywiście co najważniejsze skosztować jego smakowitych dań.
Jak można było się spodziewać degustacja dań restauratora bardzo przypadła wszystkim do gustu i niesamowicie smakowały rarytasy kuchni śląskiej ugotowane przez wybitnego kucharza.
Remigiusz Rączka jest sympatyczny, wesoły człowiek i do tego bardzo miły do ludzi, dlatego każdy kto zechciał uwiecznić swoją podobiznę u jego boku bez żadnego sprzeciwu mógł to zrobić.
Po zakończeniu pokazu kulinarnego można było również zakupić dwie wydane przez mistrza Remigiusza książki kucharskie z jego przepisami, w cenie 40,00 zł każda. Warto było pokusić się na zakup tych książek, ponieważ znajdowały się w nich potrawy, które wyśmienity kucharz dzisiejszego dnia przygotowywał.
Przed drugą degustacją pracownice sklepu w podzięce za włożony trud przy otwarciu pasażu, a także za zorganizowanie imprezy z udziałem śląskiego gościa wręczyły właścicielce Delikatesów Edycie Leszczyńskiej okazały i piękny bukiet kwiatów.
Perfekcyjne nagłośnienie, oświetlenie i profesjonalna prezentacja restauratora Remigiusza zostało przygotowane przez firmę Heven czyli Tomasza Kądziela i Jacka Kozłowicza z Łodzi.

Spodziewamy się, że niebawem w nasze skromne progi knurowskie znów niebawem zawita znakomity mistrz kuchni śląskiej czyli Remigiusz Rączka i zaserwuje nam coś smacznego i niesamowitego. Czekamy z niecierpliwością.

Relacja: Agnieszka Łyko

Remigiusz Rączka na nowym otwartym pasażu Delikatesów w Galerii Stara Cegielnia w Knurowie