Kulinaria

Tortilla a’la pizza

Tortilla a’la pizza

Dzisiaj przepis na pizze ratunkową. Nie znam nikogo kto nie lubi zjeść dobrej pizzy. Jedyne co stanowi problem to ciasto. Nie zawsze wychodzi i nie zawsze jest czas żeby je zrobić, czekać itp. Więc mam dla Was rozwiązanie! Torilla! Tak, tak wiem, że może zaskakując ale to naprawdę świetny pomysł. Kupowanie gotowych spodów moim zdaniem nie zawsze jest dobrym pomysłem a już na pewno nie jest pomysłem wartym swojej ceny. A użycie tortilli daje nieograniczone możliwości! Zdaję sobie sprawę, że prawdziwych pizzożerców nie zaspokoi ale..to świetny pomysł na szybki obiad lub przekąskę! Czasem są takie dni że trzeba zjeść pizzę i koniec:)

Użyłam przykładowych składników ale zróbcie taką pizzę jaką lubicie najbardziej.

Składniki (na jedną osobę):
2 tortille
opakowania sera pleśniowego
puszka tuńczyka
kulka mozzarelli
6 łyżek pasty ajwar- wybrałam ostrą wersję (chorwacka pasta z bakłażana i papryki)- można zastąpić pastą pomidorową

Wykonanie:
Tortille rozłóż na blaszce. Każdą posmaruj ajwarem lub pastą pomidorową i ułóż pół puszki tuńczyka. Następnie dodaj ser pleśniowy i porwaną mozzarellę. Piecz 1 temp. 200 przez ok 8 minut. Moja piekła się 10 i lekko przypaliła się na bokach dlatego myślę że nawet 6-7 minut jej wystarczy. Trzeba mieć ją na oku:)

Smacznego!

http://kropla-oliwy.blogspot.com/