Owsianka z porzeczkami i kiwi
Nieuchronnie zbliża się koniec wakacji.
Dzieciaki wracają do szkoły. I nie wychodzą do szkoły bez śniadania 🙂
Wszyscy wiemy, że śniadanie ma moc, i jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Najprostszym pomysłem na śniadanie, jest owsianka. Jednak przeciwnicy twierdzą, że jest bez smaku i nie da się jej przełknąć. Zwolennicy uważają, że dobrze przygotowana jest pyszna i sycąca. Dziś postaram się odczarować poczciwą owsiankę:)
Proponuję przygotować ją z porzeczkami i kiwi, ale możecie użyć dowolnych ulubionych owoców lub sypnąć trochę orzechów. Dlaczego owsianka w słoiku? Z prostej przyczyny. Ranki bywają nerwowe i brakuje czasu na zjedzenie czegokolwiek w spokoju. Dlatego śniadanie przygotowane dzień wcześniej, wydaje się mieć sporo sensu. Wieczorem wsypujecie wszystko do słoika, a rano wystarczy spakować go do torby. Oczywiście możecie przygotować wszystko w miseczce i zjeść w domu, ale dzięki słoikowi zabieracie pyszne śniadanie ze sobą. Idealne do pracy czy szkoły.
Składniki:
słoik
płatki owsiane
łyżeczka nasion chia
kiwi- obrane i pokrojone w plastry lub w kostkę
jogurt grecki – można także zalać płatki mlekiem
3/4 szklanki porzeczek lub drzemu porzeczkowego
miód/ syrop z agawy/syrop klonowy
Wykonanie:
Do garnka wrzuć porzeczki i gotuj ok 10 minut aż się rozpadną. Odstaw do wystudzenia. Jeśli używasz dżemu, pomiń tę czynność. Wsyp (w zależności oczywiście od słoika) ok. 3-4 łyżki płatków na dno słoika. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. Wrzuć kiwi, jogurt i na koniec porzeczki. Zakręć słoik i wstaw go do lodówki. Rano wrzuć do torebki:)
Smacznego!
Po więcej pomysłów na płatki owsiane zapraszam:
http://kropla-oliwy.blogspot.com/…/7-pomysow-na-patki-owsia…