KulinariaNewsy

Uczniowie z Knurowa z certyfikatem „Lubella inspiruje i edukuje”!

Uczniowie z Miejskiego Gimnazjum nr 1 im. Jana Pawła II w Knurowie wzięli udział w programie edukacyjnym na temat roli produktów zbożowych w prawidłowej diecie. Ich zadaniem było m.in. wspólne gotowanie.

Uczniowie z Miejskiego Gimnazjum nr 1 udowodnili, że kwestie takie jak urozmaicona dieta oraz prawidłowe odżywianie są dla nich ogromnie ważne. Potwierdza to ich udział w programie „Lubella inspiruje i edukuje”, którego celem jest edukacja gimnazjalistów w zakresie roli, jaką w ich codziennym jadłospisie odgrywają produkty zbożowe.

Uczestnicy wzięli udział w 3 lekcjach według scenariuszy przygotowanych przez ekspertów ds. odżywiania. Na początku zgłębiali swoją wiedzę teoretyczną, dowiadując się m.in. jak ułożyć optymalne menu, które dostarczy organizmowi nie tylko energii, ale również niezbędnych składników mineralnych. Następnie rywalizowali w grze szkolnej, podczas której np. rozszyfrowywali nazwy stosowane przez profesjonalnych szefów kuchni, komponowali smaczny, zdrowy posiłek, poznawali ciekawostki dotyczące produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. W trzecim module zajęć uczniów czekało wspólne gotowanie.

Lekcje o zbożach to świetna integracja!

Zajęcia spotkały się z ogromnym zainteresowaniem młodzieży. – Uczniowie najlepiej bawili się podczas gry edukacyjnej, w trakcie której mogli wspólnie zgłębiać nową wiedzę – relacjonowali przedstawiciele szkoły w podsumowaniu zajęć.
– Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pracy jaką wykonali gimnazjaliści – ocenia Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella. – Bardzo cieszy nas nie tylko fakt, że uczniowie tak chętnie doskonalą swoje kulinarne umiejętności, ale też coraz częściej zwracają uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu. To fantastyczne, że nauczyciele starają się wprowadzać do szkół elementy edukacji związane ze zdrowym odżywianiem. Przeprowadzanie podobnych zajęć w aktywnej formie jest najlepszą metodą na utrwalenie wiedzy.

1523

1522

NALEŚNIKI Z MAKARONEM I PESTO
Składniki na naleśniki:
– 2 szklanki mąki Lubella typ 450
– 2 szklanki wody mineralnej
– 2 jajka
– 1 łyżka masła

do dużej miski wsypać mąkę wlać wodę i wbić jajka i dodać masło – zmiksować. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Wlewać na patelnię i smażyć (bez tłuszczu) na złoty kolor.

Ugotować w lekko osolonej wodzie makaron Lubella świderki.

Pesto składniki
– 30 g orzeszków piniowych
– 2 garści liści świeżej bazylii
– pół szklanki oliwy z oliwek
– pół łyżeczki soli himalajskiej
– ząbek czosnku

wszystkie składniki zmiksować

Naleśniki posmarować pesto ułożyć na nich makaron, zawinąć