Kulinaria

Kulinaria: Zupa z cieciorki.


Gotujemy wywar warzywny w wersji wegańskiej lub można ugotować na kości lub kawałku mięsa. Myślicie, że wege nie jest dobra. Jest pyszna a nawet zdrowa . Jeżeli ktoś musi mieć oczka w zupie to na patelni rumienimy lekko warzywa.
Uwaga żeby nie przypalić.

Na wywar potrzebujemy:
1 marchewka
1/2 korzeń pietruszki
Kawałek selera korzeń
1 łodyga selera naciowego
Natka pietruszki
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy

Ziemniaki
Cieciorka w zalewie ze słoika
5 łyżek oleju
1-2 łyżki mąki z cieciorki

     Z podanych składników gotujemy wywar warzywny. Jak wywar jest gotowy dodajemy pokrojone ziemniaki w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaki są miękkie dodajemy cieciorkę z zalewą i jeszcze chwilkę gotujemy. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy i dodajemy mąkę z cieciorki. Rumienimy mąkę i dodajemy do zupy roztrzepując tak aby nie powstały grudki. Chwilkę gotujemy.


Smacznego
 
😊
przygotowała: Dominika Hawryluk