Zupa curry z kalafiorem i jarmużem

SKŁADNIKI:
1/2 dużego kalafiora, pokrojonego w małe różyczki (około 3-4 szklanki)
2-3 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
2 średnie czerwone cebule pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 duża marchewka pokrojona na mniejsze kawałki
80 g liści jarmużu
4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
W dużym garnku o grubym dnie na rozgrzany olej dodać czerwoną cebulę i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać pokrojone różyczki kalafiora, marchewkę oraz czosnek, podsmażać przez 2-3 minuty często mieszając aby nie przypalić warzyw. Dodać przyprawy: curry, suszony czosnek, paprykę, kmin rzymski oraz sól, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty.
Do warzyw dodać bulion oraz mleczko kokosowe i gotować wszystko na małym ogniu przez około 10-12 minut od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie. Dodać liście jarmużu i gotować jeszcze 3-4 minuty. W razie potrzeby posolić i popieprzyć.

Smacznego 😊

przygotowała: Fominka Hawryluk