Kulinaria

Kulinaria: Szarlotka z różową pianką.

Szarlotka z różową pianką:

Składniki:
40 dkg mąki pszennej
( ja dałam 200 g mąki migdałowej i 200 g mąki pszennej)
1 kostka masła może być margaryna
4 żółtka
10 dkg cukru (pominęłam)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

Składniki na ciasto powinny być zimne. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za lepkie dodajemy mąki. Dzielimy ciasto na 2 części. Blachę o wielkości 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jedną częścią ciasta wykładamy blachę i nakłówamy ciasto widelcem, drugą wkladamy do zamrażalnika. Ciasto w blaszy wstawiamy do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Kiedy piekarnik się nagrzeje wstawiamy do niego blachę z ciastem. Podpiekamy ciasto do lekkiego zarumienienia (ponieważ jabłka są wilgotne spód może się nie do końca upiec). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika.

3 kg słodkich jabłek (wtedy nie potrzeba dodawać do nich cukru i wypełnienie będzie naturalnie słodkie 😊 )
2 łyżki masła
Cynamon
100-150 g. rodzynek lub żurawiny ( można pominąć jak ktoś nie lubi)
Rodzynki/żurawinę zalewamy w całości w miseczce wrzątkiem. Zostawiamy do napęcznienia.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuszczamy na dużej i głębokiej patelni, dodajemy jabłka i dusimy do momentu wyparowania soku z jabłek. W między czasie podsypujemy cynamonem ( ilość dowolna według uznania ). Jeżeli jabłka są bardzo słodkie to można podlać je 2 łyżkami soku z cytryny 😉. W między czasie jak jabłka się duszą to szykujemy piankę.

4 białka
1/2 szkl. cukru
Szczypta soli
Kisiel wiśniowy, truskawkowy lub może to być budyń smak dowolny

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę podsypując od czasu do czasu cukrem. Kiedy pianka jest sztywna a cukier całkowicie rozpuszczony dodajemy kisiel lub budyń i mieszamy do równomiernego koloru.
Ja nie używam cukru więc do białek na samym początku zanim zaczełam ubijać białka dodałam odrobinkę syropu z agawy. Ale nie dużo. Z doświadczenia wiem , że syrop z agawy jest za ciężki i za płynny do białek. Po prostu je przebija i nie da się ich ubić. Dlatego to była naprawdę odrobinka. Moja pianka nie była bardzo sztywna. Można dodać cukier z agawy ewentualnie ksylitol lub strewie wtedy dobrze się ubjie. Zależy co kto używa 😉.

Kiedy wszystko jest gotowe. Wykładamy jabłka na podpieczony spód. Na jabłka (takie ciepłe prosto z patelni) wykładamy ubitą piankę. Na piankę ścieramy na grubych oczkach ciasto wyciągnięte z zamrażalnika. Górę możemy podsypać płatkami z migdałów ( tak jak u mnie) lub kokosem. Całość pieczemy w piekarniku w 180 °C do zarumienienia wierzchniej warstwy ciasta.
Jeżeli nie mamy za wiele czasu można jabłuszka przygotować wcześniej i przytrzymać w lodówce 😉.

Szarlotka doskonale smakuje na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych 😋.
Jest to ciasto według przepisu mojej babci. Ciutkę przeze mnie zmodyfikowane maką migdałową oraz dodatkiem płatków migdałowych ale reszta tak jak babcia przekazała 😊.
Smacznego 😊.

przygotowała: Dominika Hawryluk.