Sernik jaglany (bez pieczenia)

 

Spód:
200 g płatków owsianych
120 g banana
20 g masła orzechowego
10 g kakao
Słodzidło wg uznania ( ja dałam 100 g syropu z agawy)
Cynamon

Wszystkie składniki blendujemy i wypełniamy nim tortownicę o wymiarach 21 cm. Wkładamy do lodówki.

Masa z kaszy jaglanej:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 l. mleka migdałowego ( może być również owsiane lub ryżowe)
1,5 łyżeczki agar agar
0,5 szklanki cukru (ja dałam 100 g syropu z agawy)
1 laska wanilii lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego

Mus owocowy:
800 g mrożonej mieszanki owoców leśnych ( ja wyciągałam dzień wcześniej, aby owoce się same rozmroziły. Nie jest to konieczne gdyż je gotujemy, ale ja wolę uzyskać sok z owoców jak się same rozmrożą)
0,5 szkl. Cukru ja dosładzałam syropem z agawy
2,5 łyżeczki agar agar

Sposób wykonania:
Kaszę umieścić na drobnym sitku i kilkakrotnie przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka. Zalać mlekiem migdałowym, wrzucić przeciętą laskę wanilii, doprowadzić do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Usunąć laskę wanilii. Dodać cukier (syrop z agawy) i wymieszać. Do mniejszego garnka wlać mleczko kokosowe i dodać agar agar. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut, cały czas mieszając. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki.

Mus owocowy:
Owoce umieszczamy w garnku, dodajemy cukier ( syrop z agawy lub inny słodzik którego używamy) i gotujemy do momentu aż puszczą sok ( jeżeli mamy już rozmrożone to do momentu zagotowania i chwilkę gotujemy aby owoce zmiękły. Ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy agar agar, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut (do momentu, aż agar agar straci zapach wodorostów). Wylej na schłodzoną masę jaglaną i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Można udekorować owocami.

U mnie dekorację stanowiły chipsy z kokosa.

 

przygotowała: Dominika Hawryluk