Kulinaria

Kulinaria: Kurczak w sosie pomidorowym z orzechami nerkowca

 

Pierś z kurczaka
Puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
Passata pomidorowa
2 ząbki czosnku
Paczka orzechów nerkowca (100 g)
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy,
ziele angielskie, słodka papryka
Miód lub inny słodzik
Dowolny makaron

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W między czasie przyrządzamy kurczaka.
Orzechy podprażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Potrawa będzie miała lepszy smak .

Umytą pierś kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Podpiekamy na patelni. Dodajemy bazylię, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek. Wszystko razem dusimy do momentu wyparowania wody, która uzbierała się z kurczaka. Dodajemy pokrojone pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając do wyparowania zalewy. Kiedy zrobi nam się gęsty sos dodajemy passatę ilość wg.uznania. U mnie jest to zwykle połowa porcji. Doprawiamy do smaku. Jeżeli jest zbyt kwaskowate doprawiamy pół łyżeczką miodu. Dusimy wszystko razem do momentu zgęstnienia sosu. Jeżeli wydaje nam się za mało sosu dodajemy passatę. I doprawiamy według własnego uznania 😊.

Danie jest bardzo szybkie i smaczne. Wystarcza na 2 dorosłe osoby.
Mam nadzieję, że będzie wam smakowało bo jest to danie, które sama stworzyłam.

Życzę smacznego 😊.

 

przygotowała: Dominika Hawryluk