Kulinaria

Kulinaria: Gruszki nadziewane dżemem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą i serkiem mascarpone

Składniki (2 porcje):

  • gruszki- 2 mniejsze szt.
  • dżem Łowicz 100 % z owoców Pigwowiec z acerolą – 4 łyżeczki
  • mascarpone- 200 g
  • miód- 2 łyżki
  • cynamon- 1 łyżeczka
  • olej kokosowy- 1 łyżeczka

 

Wykonanie:

 

Gruszki przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i posmarować olejem kokosowym. Patelnię grillową rozgrzać, umieścić gruszki i smażyć 4-5 minut, aż się ładnie zarumienią. W międzyczasie przygotować cynamonowy krem – z mascarpone wymieszanego z miodem i cynamonem. Gorące gruszki wyłożyć na talerz, a w miejsce wydrążonego gniazda nasiennego umieścić po łyżce kremu i dżemu Łowicz 100 % Pigwowiec z acerolą.