Chatka szpinakowo-łososiowa

Składniki:

Ciasto

– 80 g Szpinaku młodego marki Eisberg

– 2 szklanki mąki pszennej

– 4 duże jajka

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka cukru

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki oleju

Nadzienie

– 200 g serka śniadaniowego

– 50 g sera feta

– 150 g łososia wędzonego w plastrach

– sól

– pieprz

 

Przygotowanie:

Szpinak zblendować na gładką masę. Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól. Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem. Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut. Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.

Prostokąty posmarować (z jednej strony) wymieszanym serem z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia. Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim. Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.