Bułki pszenne
Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1, 5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła

Sposób przygotowania:

Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło. Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu. Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, „nacinając” prawie do spodu. Bułki wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie jeżeli bułki będą blade można włączyć funkcję tormoobiegu i piec do zarumienienia. Bułki studzić na kratce.

Bułki pszenne można także posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Z tej porcji wyjdzie 10 małych bułek lub 7-8 większych.

Smacznego 😊

przygotowała: Dominika Hawryluk