KnurówKultura i rozrywka

Knurów: MasterChef w MSP nr 7

1- ego czerwca, w Dniu Dziecka, w Miejskiej Szkole Podstawowej nr 7 w Knurowie miało miejsce szczególne wydarzenie, a mianowicie finał pierwszej szkolnej edycji konkursu kulinarnego.

„MasterChef” to znany i lubiany program kulinarny, który budzi wiele emocji i cieszy się sporym zainteresowaniem dzieci.

Dziesięcioro uczestników miało okazję popisać się swoim talentem kulinarnym i wygrać wspaniałe nagrody. A było o co walczyć! Restauracja „Rondel” oraz Pracownia Smaku „Orso” ufundowały bony do realizacji w swoich restauracjach wraz z możliwością wejścia do kuchni.

Dla młodych adeptów sztuki kulinarnej to z pewnością cenne doświadczenie. Niezmiernie cieszymy się, i serdecznie dziękujemy, że „Orso” i „Rondel” wsparli nasze wyjątkowe przedsięwzięcie. Składamy podziękowania Pani Annie Śpiewli- Panasewicz, która zasiadła w jury, oraz Pani Elżbiecie Grzywok, która niestety z przyczyn niezależnych, nie mogła być obecna na finale.

Zadanie wcale nie było proste. Uczniowie mieli tylko 45 minut na to, aby przygotować swoje niezwykłe dania, a następnie zaprezentować je jury. Uczestnicy podeszli do zadania bardzo profesjonalnie i poważnie. Przygotowane dania zachwycały nietypowymi połączeniami, wyjątkowym podaniem i smakiem.

Młodzi znawcy kuchni wykazali się niezwykłą świadomością kulinarną. Sałatka z tuńczyka na krakersach Martyny Witkoś, sałatka w stylu włoskim na liściach cykorii Julii Świerczyńskiej, jajka faszerowane łososiem i borówkami Alicji Botwiny czy elegancko podane sushi Bianki Truś pozostaną na długo w naszej pamięci.
Po długich naradach jury w składzie Pani Dyrektor Danuta Pluta, Pani Wicedyrektor Małgorzata Turowska, Pani Anna Śpiewla- Panasewicz, właścicielka Pracowni Smaku Orso, Pani Dagmara Kucińska- Olejniczak, logopeda szkolny oraz miłośniczka dobrego smaku, oraz Pani Magdalena Kalisz organizatorka konkursu oraz opiekun Samorządu Szkolnego, wybrało 3 zwycięzców.

Pierwsze miejsce zajęła Katarzyna Kurcjusz, która przeniosła nas do słonecznej Hiszpanii, a to za sprawą doskonałego chłodnika gazpacho, podanego z melonem, ogórkiem zielonym i orzechami.

Drugie miejsce zajęła Agata Kędzierska, która przygotowała guacamole podane na domowym chlebie z pomidorami suszonymi.

Trzecie miejsce zdobył Darius Ramian, który zachwycił jury deserem z jogurtu naturalnego, nasion chia, musu truskawkowego, domowego musli i borówek.

Uczestnikom dziękujemy za udział i życzymy dalszych sukcesów!

materiał: Magdalena Kalisz