KnurówKultura i rozrywka

III Festiwal Żuru – Stanica 13 lipca

img_6434

III Festiwal Żuru w Stanicy – otwarty zapraszamy serdecznie jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na dzisiejszą piękną wakacyjną niedzielę.
Koła Gospodyń Wiejskich licznie zgłosiły swój udział i zapraszają na degustacje Żuru sporządzonego na kilka wspaniałych tajemniczych smakowych sposobów.
Impreze prowadzi Sławomir Gruszka.
14 potraw do spróbowania. Jury będzie miało z pewnością ciężki „żur” do przegryzienia.
Bełk, Jankowice I, Jankowice II, Szczerbice, Książenice, Stowarzyszenie „Latscha” z Łączy, Czuchów, … to Koła Gospodyń Wiejskich biorące udział w III Festiwalu.
Wśród zaproszonych gości nie zabrakło starosty powiatu gliwickiego Michała Nieszporka, wójt Pichowic Joanny Koloczek Wybierek, posła na sejm Jana Kazimierczaka, pierwszego wice wojewody Andrzeja Pilota …
Nie zabrakło również gości zza południowej granicy. Przygrywa umilając atmosferę zespół muzyczny Bella Musica z Karwiny..

img_6372

Zdjęcia z imprezy znajdują się na naszym fanpge:
www.facebook.com/media/set/?set=a.748813175171903.1073741934.631911166862105&type=3&uploaded=154

_ZUR-PLAKAT

14 rodzajów kultowej śląskiej zupy posmakować można było na III Festiwalu Żuru, który zorganizowany został 13 lipca w Stanicy (gmina Pilchowice). 
Były to m.in. żury: z wędzonką, chrzanowy, na zakwasie, ze sztamfowanymi kartoflami, kwaszony, kiszony, z sercem, z suszonymi grzybami… Wszystkie przygotowane zostały przez uczestniczki konkursu na najlepszy żur, w większości koła gospodyń wiejskich z terenu powiatów gliwickiego i rybnickiego. Równie wspaniałe jak żury, były poematy, piosenki i wiersze, napisane na ich cześć, a zaprezentowane przez ekipy startujące w konkursie na najlepszego żurokletę. Jakość i smak przygotowanych zup oraz sławiących je utworów oceniało jury w składzie: Marek Rajdak z Akademii Smaku w Rudzie Śląskiej – przewodniczący, poseł na Sejm RP Jan Kaźmierczak, Andrzej Pilot – I wicewojewoda śląski oraz starosta gliwicki Michał Nieszporek i Maria Owczarzak-Siejko – skarbnik Powiatu Gliwickiego.
I miejsce w konkursie kulinarnym zajął śląsko-pomorski żurek od serca, przygotowany przez Mirosławę Wilkus z Rybnika. Pani Mirosława połączyła w nim śląskie i pomorskie tradycje kulinarne, pochodzi bowiem z Pomorza, a od 35 lat mieszka na Śląsku. Jej żur pachniał wędzonką i grzybami leśnymi, zaś doprawiony został (co podała w przepisie) połową serca Ślązaczki i połową serca Pomorzanki. Za przyrządzenie najlepszego żuru Mirosława Wilkus otrzymała Złotą Chochlę, Puchar I Wicewojewody Śląskiego Andrzeja Pilota, odebrała też kuchenkę mikrofalową i komplet garnków, a dodatkowo wyjedzie zwiedzić Sejm RP. II miejsce – i Srebrna Chochla – przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich w Czuchowie, które przygotowało tradycyjny wspaniały żur śląski. III miejsce otrzymało Stowarzyszenie Kulturalne „Latscha” z Łączy, nagrodzone Brązową Chochla za żur na zakwasie. Wyróżnienia odebrały: Koło Gospodyń Wiejskich Jankowice 2 (za żur chrzanowy, w którym nie ma zakwasu, a oryginalny smak zawdzięcza dużej ilości tartego chrzanu) i D. K. F. Stanica (za żur naszej Omelki!). Publiczność swe nagrody przyznała Stowarzyszeniu Kulturalnemu „Latscha” i Kołu Gospodyń Wiejskich Jankowice 1 (za żur z wędzonką) – ich przedstawicielki tym samym pojadą zwiedzić Sejm RP. Dołączy do nich Irena Soppa, która wylosowała taki wyjazd wśród publiczności. Wszystkie wycieczki do Sejmu RP ufundował I wicewojewoda śląski Andrzej Pilot.
W kolei w konkursie na najlepszego wierszokletę I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Książenice, zdobywając Złoty Ołówek – w nagrodę panie odebrały Puchar I Wicewojewody Śląskiego Andrzeja Pilota, Pióro Starosty Gliwickiego Michała Nieszporka i parowar. II miejsce i Srebrny Ołówek otrzymała Katarzyna Konieczny ze Stanicy, a III – i Brązowy Ołówek – Koło Gospodyń Wiejskich Jankowice 2.
Impreza przyciągnęła tłumy pod muszlę koncertową w Stanicy. Można było nie tylko zachwycać się żurami i sławiącymi je wierszami oraz piosenkami, ale również bawić się przy muzyce czeskiego zespołu Bella Musica, a nawet… zatańczyć sambę z Kubańczykami, pod okiem instruktorki tego egzotycznego tańca. Nie zabrakło też licznych atrakcji dla dzieci, które szalały na dmuchawcach i w wielkich piłkach wodnych.
Imprezę zorganizowało Stowarzyszenie „Razem w Przyszłość”, Koło Gospodyń Wiejskich Stanica, Gmina Pilchowice i Bank Spółdzielczy w Sośnicowicach, a projekt dofinansowany został ze środków Powiatu Gliwickiego. Patronat honorowy nad III Festiwalem Żuru sprawowali: Andrzej Pilot – I wicewojewoda śląski, Michał Nieszporek – starosta gliwicki i Joanna Kołoczek-Wybierek – wójt Gminy Pilchowice. 
– Gospodynie co roku zaskakują miłośników kuchni smakiem potraw, które zdawały się być wszechobecne w śląskich domach, jednak niepowtarzalność tych smaków i świadomość, że nasze prababki krzątały się po kuchni wkładając w gotowanie całe swoje serce sprawia, że chętnie sięgamy do korzeni i wracamy do tradycyjnych specjałów – mówi Jolanta Kowol, pomysłodawczyni i „dusza” Festiwalu Żuru w Stanicy.

 

info: starostwo.gliwice.pl