GierałtowiceKultura i rozrywka

Gierałtowice: Dzień Czekolady – przepis z warsztatów kulinarnych dla dzieci

Dziś Dzień Czekolady!
Aby uczcić to smakowite święto przypominamy przepis
z warsztatów kulinarnych dla dzieci przeprowadzonych na początku 2019 roku w Gminnym Ośrodku Kultury w Gierałtowicach.
 
Natomiast kino maniakom i nie tylko polecamy film reżyserii
Lasse Hallström’a „Czekolada” z cudowną muzyką i brawurową obsadą 
 
Babeczki czekoladowe
Składniki:
150g masła
150g czekolady gorzkiej (80%)
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka (l)
200 ml mleka
Piekarnik nagrzać do 180 C
Masło roztopić i ostudzić.
Czekoladę pokroić na kawałki.
Przesiać do miski suche składniki (można dwukrotnie)
Jajka rozmiksować z mlekiem i ekstraktem z wanilii(jeśli nie używaliśmy cukru waniliowego).
Do sypkich składników dodajemy masę jajeczną, roztopione masło, posiekaną czekoladę.
Mieszamy krótko. Pieczemy 25 minut (około).
 
Ganache czekoladowy
Składniki:
200 g śmietanki słodkiej 30 %
200 g gorzkiej czekolady min. 60 % – dwie tabliczki
Do małego garnka/rondelka wlej śmietankę i podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika.
Nie doprowadź jej jednak do wrzenia. Dodaj gorzką czekoladę (pokruszoną lub w kawałkach).
Mieszaj powoli, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Czekolada powinna bardzo szybko rozpuścić się w śmietance. Zdejmij krem z palnika i odłóż do wystudzenia.
 
info: świetlica gierałtowice