Ciekawostki z ...Czerwionka-Leszczyny

Czerwionka-Leszczyny: Warsztaty uczestników programu Erasmus Plus

Trwa wizyta młodzieży z Hiszpanii, Francji i Bułgarii w Czerwionce-Leszczynach w ramach programu Erasmus Plus. Dzisiaj przyszedł czas na warsztaty kulinarne z Kołem Gospodyń Wiejskich ze Szczejkowic.

To właśnie pod czujnym okiem Pań z KGW Szczejkowice powstały sałatka szopska, tortilla de patatas i crumble. Sałatka szopska to tradycyjna sałatka podawana w Bułgarii. Przyrządza się ją z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli oraz sera. Tortilla de papatas to z kolei hiszpańska tortilla ziemniaczana, będąca klasycznym elementem tejże kuchni, a crumble – ciasto reprezentujące kuchnię francuską.

„Potrawy, które dzisiaj przygotowujemy nie są ani trudne, ani pracochłonne, ale idealnie reprezentują kraje z których pochodzi młodzież – Hiszpanię, Francję i Bułgarię. Najważniejsze jest to, że młodzież może wykonać je samodzielnie, jednocześnie współpracując i integrując się” – podkreślały nauczycielki z Zespołu Szkół w Czerwionce-Leszczynach, koordynujące pobyt młodzieży w naszej gminie.

Wspólne gotowanie i pieczenie było doskonałą okazją do szkolenia swoich kulinarnych umiejętnosci, ale również doskonałej zabawy, a także uśmiechu, który gościł na twarzy młodzieży w trakcie warsztatów.

Wizyta uczestników programu Erasmus potrwa do niedzieli. Przypomnijmy, że 12 marca z goszczącymi w Czerwionce-Leszczynach przedstawicielami Hiszpanii, Francji i Bułgarii spotkał się Burmistrz Wiesław Janiszewski.

Info: czerwionka-leszczyny.pl