Tłusty czwartek to ulubione święto każdego łasucha. Kreple królowały dziś także w Czerwionce-Leszczynach.

Genezy tłustego czwartku doszukiwać się można już w starożytności. Rzymianie hucznie żegnali zimę i witali wiosnę, bawiąc się i obficie jedząc, także pączki.
W Polsce tak obfitym i radosnym okresem był mięsopust (zapusty, ostatki), czyli ostatni tydzień przed Wielkim Postem, kiedy to należało obficie najeść się. Na stołach pojawiały się tłuste potrawy, również pączki, ale nie była to wersja słodka, a raczej nadziewana mięsem, boczkiem lub słoniną. Pierwsze słodkie pączki pojawiły się w Polsce w XVI wieku. Zgodnie z tradycja, aby zapewnić sobie powodzenie przez cały rok, należało w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka.

„Jak jeść pączki, to tylko te, usmażone własnoręcznie” – przekonywały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Bełku, które przeprowadziły w Centrum Informacji Turystycznej warsztaty pieczenia pączków dla przedszkolaków. Maluchy z Przedszkola nr 6 „Pod Jarzębiną” oraz z Przedszkola w Rybniku z zaciekawieniem przyglądały się, jak wyrabia się ciasto na pączki, a także jak należy je nadziewać. Okazało się, że upieczenie krepli nie jest wcale takie trudne i chociaż raz w roku, z okazji tłustego czwartku właśnie, warto to zrobić. „Bardzo często mamy okazję gościć w przedszkolach, gdzie wspólnie z dziećmi pieczemy i gotujemy. Ostatnio w Przedszkolu w Bełku piekłyśmy z maluchami jabłecznik, wcześniej również ciasteczka świąteczne. Wykorzystujemy nasze lokalne przepisy. Dzisiaj pokazujemy dzieciom, jak się smaży pączki. Coraz rzadziej „kreple” wykonujemy w domu, najczęściej kupuje się je w sklepie. Jako gospodynie, mamy i babcie chcemy pokazać dzieciom, że najsmaczniejszy pączek to ten, zrobiony własnoręcznie – przekonywała Krystyna Gawlik, Przewodnicząca Koła Gospodyń w Bełku. „Jajka, mleko,drożdże, mąka – składniki przepisu na pączki są bardzo proste. Nie można również zapomnieć o sercu, które wkładamy do domowych wypieków, a wtedy zawsze są udane”.

Pączkami przygotowanymi przez Gospodynie mieli okazję poczęstować się również mieszkańcy i turyści, którzy po godzinie 11.00 odwiedzili Centrum Informacji Turystycznej. A miłośników tych pysznych słodkości nie brakowało.

Info: czerwionka-leszczyny.pl