Kulinaria

Ciasto z cukinii

Wiem, że może to zabrzmieć dziwnie. Ciasto z cukinii?

To nie może być dobre. Tymczasem nic bardziej mylnego! Ciasta z warzywami (np. z dyni czy buraka) są ostatnio bardzo popularne. Dlatego dziś pomysł na cukinię. Dzięki niej ciasto jest wilgotne i przypomina trochę brownie. A sama cukinia nie jest bardzo wyczuwalna. Jeżeli nie boicie się kulinarnych eksperymentów koniecznie wypróbujcie!

ciasto_1


Składniki:
500 g startej na grubych oczkach cukinii ze skórką
350 g mąki
50 g kakao
2 jajka
250 g cukru
3/4 szklanki oliwy/oleju o neutralnym smaku
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
opakowanie cukru waniliowego

Polewa:
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Do jednej miski wysyp mąkę, kakao, cukry, proszek i sodę. W drugim wymieszaj cukinie, jajka, oliwę i masło. Połącz składniki suche z mokrymi. Mieszaj przez chwilę. Wylej ciasto na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piecz przez 50 min. w temp. 190 stopni. W trakcie sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Kremówkę ubij i wymieszaj z cukrem pudrem. Wysmaruj wystudzone ciasto. Można polać roztopioną gorzką czekoladą.

Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/
http://iknurow.pl/
https://www.facebook.com/kropla.oliwy.blog?ref=hl