KulinariaNewsy

Baba wielkanocna w piecu – pieczemy z Kasią


Baba wielkanocna z TISZYNY
Zaczyn
– 100 ml ciepłego mleka
– 10 g drożdży świeżych
– 80 g mąki krupczatki (1/2 szk.)
– 1 łyżeczka cukru
Ciasto
– 100 ml ciepłej wody
– 10 g drożdży świeżych
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka cukru brązowego
– 1 jajko
– 2 żółtka
– 220-300 g mąki typ 0 (białko powyżej 10%)
– szczypta soli
– skórka starta z 1 cytryny
– 3 łyżki amaretto
– 0,5 szk. rodzynek
– 0,5 szk. skórki pomarańczowej kandyzowanej
– 0,5 szk. rumu
– 140 g masła miękkiego
Przygotowanie
Dzień wcześniej:
1. Rodzynki i skórkę pomarańczową moczę w rumie.
2. Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 3 godz. w ciepłe miejsce, na noc chowam do lodówki pod przykryciem.
Kolejnego dnia:
1. Drożdże i cukry rozpuszczam w ciepłej wodzie, dodaję do zaczynu, mieszam. Dodaję jajka, żółtka, mąkę, sól, skórkę z cytryny, amaretto i wyrabiam ciasto do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne, zostawiam je na 15-30 minut, żeby odpoczęło.
2. Po tym czasie dodaję masło i wyrabiam ciasto około 10 minut.
3. Na koniec dodaję odsączone bakalie.
4. Odstawiam ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce.
5. Przekładam do wysmarowanej formy lub małych foremek i zostawiam do ponownego wyrośnięcia.
6. Rozgrzewam piekarnik do 180oC
7. Wyrośnięte ciasto smaruję rozmieszanym żółtkiem i piekę około 40-50 minut, babeczki trochę krócej – do 35 minut.