Kulinaria

Angielski eggnog

Szczerze mówiąc, nie znoszę zimy. Nie lubię marznąć ani nie lubię śniegu. W trudnych przypadkach przychodzi na pomoc jakiś grzaniec, grzany cydr, gorąca czekolada z piankami lub dyniowe latte. W okresie świątecznym dołączył do kolekcji eggnogg. To angielski, naprawdę bardzo ciekawy wynalazek. Aromatyczny, gorący, przepyszny. Idealny po szalonej wyprawie na sankach:) Jak już spadnie śnieg..

IMG_0959sdcvbn

 

Składniki:
2 kubki mleka
pół kubka śmietany kremówki
łyżeczka cynamonu lub wg gustu
laska wanilii
pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 żółtka
cukier wg gustu
rum lub bourbon

Wykonanie:
W rondelku wymieszaj mleko, kremówkę i dodaj przyprawy. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ją powoli do mleka. Całość podgrzej i dodaj rum wg gustu.

Smacznego!

 

http://kropla-oliwy.blogspot.com/2016/01/angielski-eggnog.html