Kulinaria

Agrestowa aqua fresca

Lato nas rozpieszcza:) Tylko jak sobie radzić z upałem? Wszyscy wiemy, że w czasie upałów najlepiej pić dużo wody. A co jeśli za nią nie przepadacie? Koniecznie wypróbujcie mój najnowszy wynalazek! Aqua fresca to napój bardzo popularny w Ameryce Środkowej. Świetnie smakuje i doskonale chłodzi. Możecie wykorzystać ulubione owoce np. arbuza, cytrynę, pomarańczę lub ogórka. Meksykanie widzą co robią:)

Składniki:
500 g agrestu
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru (użyłam brązowego)
woda mineralna
lód
cytryna

Wykonanie:
Wodę i cukier zagotuj w rondlu. Powstały syrop pozostaw na chwilę aż wystygnie. Agrest zmiksuj w blenderze (krótko). Przecedź przez sitko (innych owoców nie trzeba przecedzać co znacznie ułatwia życie:)).. Resztki wyrzuć. Przelej do dzbanka i uzupełnij wodą. Dodaj syrop cukrowy i sok z cytryny (do smaku). Całość wymieszaj. Przechowuj w lodówce. Podawaj mocno schłodzony z kostkami lodu.

10465464_752293668157187_8520732705588631168_o

 

Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/