Kulinaria: Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą
Wiosna to czas smakowych doznań. Jednak poza tym, że ma być pysznie, dobrze by było też zdrowo. Jak tego dokonać? Jeśli naleśniki – to koniecznie w wersji zielonej, ze szpinakiem. Wyglądają obłędnie, a do tego możemy je dowolnie komponować. Te z farszem na bazie jarmużu, fety i ciecierzycy urozmaicą wiosenne śniadanie i dostarczą pokaźnej dawki witamin.
Składniki:
Ciasto:
80 g Szpinaku młodego marki Eisberg
1 jajko
400 ml mleka
300 g mąki pszennej
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
Farsz:
½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
150 g sera feta
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz – wedle uznania
Przygotowanie:
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Doda
jajko oraz olej i wymiesza
. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.
Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy doda
wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełni
farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!