Kulinaria

Gorąca czekolada z piankami

Gorąca czekolada z piankami

Lubicie gorącą czekoladę? Bo ja bardzo! Zwłaszcza w deszczowy, zimny dzień. Poprawia nastrój jak to czekolada. Jest gęsta, aromatyczna i z bardzo fajnym dodatkiem w postaci pianek (bardzo polecam je dodać) które są rewelacyjne. Pod wpływem ciepła rozpuszczają się i nadają całości lekko słodkiego smaku. Pycha!

100 g gorzkiej czekolady (min. 80% zawartości masy kakaowej)
50 g dobrej mlecznej czekolady
szczypta soli
3/4 szklanki śmietany kremówki
kilka pianek
cukier puder (do smaku-ok łyżeczki)
opcjonalnie możesz także użyć chili lub mięty i dodać do kremu

mleko

Wykonanie:
Czekolady wraz ze śmietaną rozpuść w garnku. Gdy się już połączą dodaj cukier i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw. Ganache przełóż do słoiczka lub miseczki. Przechowuj go w lodówce (nawet dwa tygodnie). Gdy najdzie Cię ochota na gorącą czekoladę podgrzej mleko (ok kubka) i dodaj do niego krem czekoladowy. Dodaj go wg gustu. Ja na kubek (250 ml) dodałam 3 łyżeczki. Przelej do kubka i wrzuć pianki. Nie powinnam się przyznawać ale zjadłam prawie całe opakowanie pianek maczając je w czekoladzie. Dlatego bardzo polecam ich użyć.

Smacznego!

http://kropla-oliwy.blogspot.com/
http://iknurow.pl/?cat=8

10448668_791975544188999_3813965558816125420_o