Kulinaria

ZSP Ornontowice: SOPA CASTELLANA – zupa kastylijska

Normatyw surowcowy:
– cebula – 4 szt.,
– czosnek – 5 ząbków
– chorizzo – zastępujemy salami,
– szynka serrano– zastępujemy boczkiem,
– pomidory w puszcze – 2-3 puszki,
– jajka – 5 szt.,
– bagietka czerstwa lub wysuszona w piekarniku,
– oliwa z oliwek,
– sól, pieprz do smaku,

Sposób wykonania:
Rozdrobnij cebulę w kostkę. Pokrój kiełbasę. Zrób zaprawę z czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżek oliwy z oliwek, soli, pieprzu i słodkiej papryki – wstaw na 15 min. do lodówki. Nagrzej garnek z oliwą, wrzuć cebulę, kiedy się zrumieni dodaj zaprawę z czosnku, szynkę sorrano ( boczek) i chorizzo (salami), podsmaż. Dodaj wody ok. 1,5 litra i pomidory w puszce, gotuj na mocnym ogniu. Gdy zupa zacznie mocno wrzeć wybij do niej jajka, nie mieszaj (białko się zetnie, żółtka będą ugotowane).

Podawaj z bagietką moczoną w zupie.

SMACZNEGO!!!!!

Mateusz Masny, Patrycja Siodmok