Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany również jako zapusty.

Zgodnie z tradycją jest to dzień, w którym dopuszczalne jest objadanie się.

Data Tłustego Czwartku uzależniona jest od Wielkanocy, dlatego jest to święto ruchome.

Najpopularniejsze potrawy przygotowywane i jedzone tego dnia to oczywiście pączki oraz faworki, znane także jako chrust lub chruściki.

Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.

Dawniej był początkiem tzw. „Tłustego Tygodnia” i wstępem wielkich zabaw i bali. Najhuczniej bawiono się ostatniego dnia „Zapustów”, były: polowania, kuligi, uczty i biesiady. Zabawy szlachciców były inne niż chłopskie.

W dawnych czasach zamiast słodkich przysmaków zajadano się pączkami, które nadziewane były słoniną oraz boczkiem i popijano je dużymi ilościami wódki.