Kulinaria

SZARLOTKA w Bogusi wydaniu

Przepis i wykonanie BOGUSIA

12183001_10205129755023771_2438088969827510446_o

DZIEWCZYNY PODAJE WAM PRZEPIS NA SZARLOTKE:

Na kruche ciasto:

– kostka masła 250g(prawdziwego)
– 3 kubki mąki
– 2 łyżki cukru
– 2 płaskie lłyżeczki proszku do pieczenia
– 6 żółtek

Na mase jabłeczna:

– 2 kg jablek
– łyżka cynamonu
– cukier wg uznania
– rodzynki namoczone w rumie

Na beze:

– 6 białek
– 1,5 kubka cukru
– 2 torebki cukru waniliowego

Masło z maką posiekać nozem, dodac zoltka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniesc ciasto, podzielic na dwie czesci. Schowac na noc do lodowki.

Jablka przesmazyc

Bialka ubic ze szczypta soli a potem stopniowo dodawac cukier ciagle miksujac.

Ciasto zetrzec na tarce o grubych oczkach, na to wylozyc mase jableczna, na to zetrzec druga czesc ciasta. Piec okolo 90 minut w temp 180 stopni bez termoobiegu. Spod ciasta mozna wczesniej podpiec. Beze wylozyc na ciasto w okolo polowie czasu pieczenia.

SMACZNEGO!!!

1610983_10205129806785065_1554222960758042886_n