Kulinaria

Strudel jabłkowy – w wykonaniu Kasi

Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie jedna z uczestniczek programu Bake Off – Ale ciacho! – Agata. Strudel to kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe, najczęściej ze słodkim nadzieniem, posypywane cukrem pudrem. Najstarszy przepis na strudel z 1696 roku znajduje się w Wiedniu.

Strudel jabłkowy


CIASTO:
250g mąki pszennej 550
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka octu
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru pudru
pół szklanki wody
1 jajko do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania


NADZIENIE:
1kg jabłek kwaśnych
100g rodzynek + 3 łyżki rumu
100g cukru
70g bułki tartej
100g masła
1-2 łyżki cynamonu
skórka otarta z 2 pomarańczy
SOS WANILIOWY:
3 żółtka
250ml mleka
150ml kremówki
5 łyżek cukru pudru
1-2 laski wanilii

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i cukier. Wbijamy jajko, dodajemy masło, olej, ocet, wodę i łączymy składniki. Zagniatamy ciasto do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Odstawiamy na godzinę do miski wysmarowanej olejem. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki lub duże kostki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą, cukier, cynamon. Mieszamy z jabłkami, skórką ze sparzonych pomarańczy i rodzynkami wcześniej namoczonymi w rumie. Ciasto wałkujemy na kuchennej ściereczce. Bardzo cienko, tak aż będziemy w stanie przeczytać gazetę umieszczoną pod ciastem. Wałkujemy na prostokąt o długości mniej więcej 45 cm. Wykładamy jabłka i zawijamy w roladę. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 190 Co przez 30-40 minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos waniliowy. Mleko, śmietankę oraz z ziarenkami z laski wanilii wlewamy do garnka i zagotowujemy. Żółtka, cukier puder ucieramy. Do żółtek stopniowo wlewamy mleko i śmietankę. Sos ponownie podgrzewamy do zgęstnienia i nabrania jednolitej konsystencji. Przelewamy przez sitko. Podajemy na ciepło lub na zimno.

 

Pozdrawiam Was cieplutko – Kasia Panfiluk .