Spaghetti trapanese
Jeśli znudziło Wam się spaghetti po bolońsku, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! To spaghetti po prostu trzeba przygotować. Jest pyszne, szybkie do zrobienia i naprawdę nie trudne. Same plusy:)
Składniki:
makaron spaghetti
150 g migdałów
2 czubate łyżki startego parmezanu
2 ząbki czosnku
350-400 g pomidorów
sól
pieprz
świeża bazylia
opcjonalnie można dodać łyżeczkę rodzynek i kaparów
Wykonywane:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Migdały pozbaw skórki i upraż przez chwilę na suchej patelni. Zmiksuj migdały, parmezan, czosnek, sól i pieprz (oraz kapary i rodzynki jeśli używasz). Pomidory pozbaw skórki i pokrój na kawałki. Na patelni wlej trochę oleju i wrzuć pomidory (jeśli zależy Ci na czasie wrzuć do blendera wszystkie składniki i zmiksuj je razem). Podsmaż pół minuty i dodaj migdałowe pesto. Wymieszaj całość ze sobą. Dodaj makaron i wymieszaj ponownie. Posyp płatkami migdałowym, bazyliąi i parmezanem.
Smacznego!