Kulinaria

Ślimaki z ciasta francuskiego z serkiem i żurawiną

Ślimaki z ciasta francuskiego z serkiem i żurawiną

Lubicie szybkie i proste przepisy? Myślę że tak, każdy je lubi:) A jeśli do tego z tych przepisów powstają pyszne dania, lubię je tym bardziej. Dlatego dzisiaj przepis na słodkie zawijańce z ciasta francuskiego. Ślimaki są naprawdę bardzo proste, każdy sobie z nimi poradzi, i szybkie w sam raz gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, a do tego są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka. Jeżeli nie przepadacie za żurawiną, równie dobrze sprawdzą się rodzynki. To jak, łapiecie?

 

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (rozmrożone)
250 g śmietankowego serka homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki żurawiny
ok. 2 płaskie łyżeczki cukru

Wykonanie:
Piekarnik nastaw na temp. 190 stopni. Ciasto rozwiń pozostaw na papierze w którym było zawinięte. Łatwiej będzie je ponownie zwinąć. Ser przełóż do miseczki, dodaj cukier puder i żurawinę. Wymieszaj i rozprowadź na cieście. Można posmarować ciasto mniejszą ilością serka. Pozostaw odrobinę miejsca na brzegach oraz na końcach ciasta. Podczas zwijania ser nie będzie wypływał. Zwiń w rulon. Jeśli masz trochę czasu wstaw ciasto na chwilę do lodówki, łatwiej będzie je kroić. Jeśli nie, pokrój ciasto na plastry. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cukrem. Piecz ok 30 min. aż ślimaczki będą rumiane.

Smacznego!

Po więcej przepisów zapraszam na
http://kropla-oliwy.blogspot.com/
oraz
http://iknurow.pl/category/kulinaria/