Kulinaria

Rustykalna szarlotka

O szarlotce myślałam już od kilku dni. Ale nie o jakiejkolwiek.. Dokładnie o takiej.. z chrupiącymi brzegami, jeszcze lekko ciepłej. Jest super smaczna, niezbyt słodka, pełna pysznych jabłek, rodzynek i żurawiny. Nie piekę zbyt wielu ciast. Nie przepadam też za jabłkami. Ale tę szarlotkę mogłabym jadać naprawdę bardzo często. Jest naprawdę idealna. Jeśli nie liczycie kalorii to świetnym pomysłem będzie podanie jej z kleksem śmietany, a latem z lodami śmietankowymi.

Będzie super 🙂 U nas zniknęła w mgnieniu oka.

IMG_1042dfgh

Składniki:
Ciasto:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki masła
ok 1/2 szklanki wody
Nadzienie:
3 duże jabłka
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki żurawiny
łyżka masła
słodzidło- cukier, miód lub syrop z agawy- ok łyżeczki
sok wyciśnięty z jednej cytryny
dodatkowo:
1 jajko
cukier brązowy
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier i masło pokrojone w kawałki. Wyrób powoli dolewając wody. Dodaj tyle wody, żeby ciasto było zwarte i dało się bez problemu wyrobić. Uformuj kulkę, włóż ją do miski, przykryj czystą ściereczką i wstaw na godzinę do lodówki.
Jabłka obierz. Jedno odłóż. Dwa pokrój w kostkę. Do garnka wrzuć masło i wsyp żurawinę i rodzynki. Dodaj jabłka. Możesz dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Gotuj aż jabłka lekko się rozpadną. Odstaw. Gdy masa lekko wystygnie dodaj miód. Ja wykorzystałam syrop z agawy.
Kulkę ciasta rozpłaszcz i uformuj okrągły placek. Rozpłaszczaj ciasto naciskając je rekami. Na środek wyłóż jabłka z żurawiną i rodzynkami- zostawiając ok 2-3 cm od brzegu. Trzecie jabłko pokrój w półplasterki i ułóż na cieście. Zwiń brzegi nadając im nieregularne kształty.
Jajko roztrzep w małej miseczce i posmaruj nim brzegi ciasta. Posyp je brązowym cukrem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniu przez 35-40 minut. Szarlotka jest idealna jeszcze lekko ciepła z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/2016/01/rustykalna-szarlotka.html