Kulinaria

POMIDORY ŁOWICZ – PRZEBÓJ W KUCHNI TAKI, ŻE ŁOOO!

Lubimy spędzać czas z rodziną i znajomymi. Jeśli jest ciepło, to chętnie organizujemy spotkania w ogrodach lub na tarasach i balkonach. Jednak ewentualny deszcz nie powinien nas zniechęcać. W domu zabawa też może być doskonała! Zwłaszcza, jeśli dobrze zaplanujemy zarówno przeboje, jakie płyną

będą z głośników, jak i te, które znajdą się na naszych talerzach. Hitem, który niezmiennie cieszy się uznaniem Polaków są dania z udziałem pomidorów. Dlatego przygotowując rodzinny obiad albo przyjęcie dla znajomych warto sięgnąć po produkty pomidorowe od Łowicza w ich nowej odsłonie – nie zawierają dodatku soli, są za to źródłem zawartego w pomidorach potasu. Dzięki nim łatwo i szybko przygotujemy nasz przysmak, zapewniając mu jednocześnie pyszny smak letnich, dojrzałych pomidorów, za którym tak bardzo już tęsknimy.

Miła rozmowa, dobra zabawa i wiele okazji do śmiechu – oto, dlaczego tak lubimy spotkania z rodziną i znajomymi przy wspólnym stole. Te codzienne, w gronie najbliższych oraz te większe – przyjęcia czy imprezy z przyjaciółmi. Staramy się zadbać o miłą atmosferę, dobrą muzykę, ładnie nakryty stół i ciekawe menu. Chcemy przygotować dania, które dla bliskich nam osób będą niezapomnianym przebojem – szybkiego, rodzinnego obiadu, towarzyskiego spotkania czy romantycznej kolacji we dwoje.

O tej porze roku coraz chętniej sięgamy zwłaszcza po przepisy oparte na bazie owoców i warzyw, które stają się głównym składnikiem wielu potraw. Chętnie dodajemy je do sałatek, ale też grillujemy, pieczemy, robimy z nich sosy i szukamy różnych zastosowań, aby zaspokoić kulinarne upodobania naszych bliskich i gości. Dobrym pomysłem są wszelkie dania z udziałem pomidorów, które Polacy bardzo lubią. Mimo, że znane, wciąż są kulinarnym hitem, ponieważ oferują naprawdę wiele możliwości. Powstają z nich aksamitne zupy-kremy oraz będące podstawą dań głównych, pełne świeżych ziół sosy, a także idealne do przekąsek dipy czy salsa. Niestety natura nie zapewnia nam smaku dojrzałych, letnich pomidorów przez cały rok. A im bliżej lata, tym bardziej za nim tęsknimy. W dodatku, gdy czeka na nas miłe towarzystwo albo wiosenne aktywności na świeżym powietrzu, nikt nie ma ochoty spędzać zbyt wielu chwil w kuchni.

Szybko, łatwo i pysznie tak, że ŁOOO!

Dlatego właśnie miłośnicy pomidorowych przysmaków na pewno chętnie sięgną po produkty od Łowicza. To doskonałe rozwiązanie zarówno do przygotowania szybkiego, codziennego dania dla całej rodziny, jak i wzbogacenia menu ogrodowego grilla lub eleganckiego przyjęcia. Dla naszej wygody pomidory w puszce zostały pozbawione skórki i szypułek, a te z przecieru dodatkowo przetarte na aksamitną masę. Dzięki temu staną się świetną podstawą wielu przebojowych potraw. Zwłaszcza, że zapewnią im jednocześnie przepyszny smak dojrzałych w słońcu pomidorów. Produkty Łowicz nie zawierają żadnych substancji konserwujących, a w swojej nowej odsłonie nie mają też dodatku soli. Są za to źródłem obecnego w pomidorach cennego pierwiastka – potasu.

Wystarczy sięgnąć do kuchennej szafki po puszkę pomidorów od Łowicza, dodać do nich garść ziół, szczyptę przypraw i już mamy pyszną, domową salsę, która nada wyrazisty smak imprezowym przekąskom, np. pieczonym warzywom czy własnoręcznie przyrządzonym nachosom. Z kolei aksamitny, pomidorowy przecier od Łowicza to idealna baza sosu do ciekawego dania głównego – szakszuki, która dzięki niemu jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania. Podawana może być wprost z postawionej na stole patelni. Na pewno stanie się hitem niejednego przyjęcia, jak i smacznego menu dla całej rodziny.

Dania z dojrzałymi w słońcu pomidorami od Łowicza zapraszają już teraz lato na nasze stoły. My, zyskamy dzięki nim czas na jeszcze więcej miłych chwil z rodziną i przyjaciółmi, a one staną się przebojem naszego stołu takim, że ŁOOO!

Dwa pomidorowe przeboje takie, że ŁOOO!

Szakszuka z ciecierzycą

NA 3 PORCJE POTRZEBUJESZ:

  • kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g)

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • pół czerwonej cebuli

  • czerwona papryka

  • mały por (biała część)

  • ząbek czosnku

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy

  • spora szczypta wędzonej mielonej papryki

  • spora szczypta cayenne

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli i kolorowego pieprzu

  • pół łyżeczki lubczyku

  • 2 liście laurowe

  • 3 jajka

  • szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na patelni, którą możemy używać w piekarniku, rozgrzewamy olej i szklimy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekanego pora.

Następnie dodajemy wszystkie przyprawy oraz opłukaną ciecierzycę. Podsmażamy całość, aż warzywa nieco zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, mieszamy i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Wyłączamy ogień, na wierzch wbijamy jajka.

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Danie pieczemy około 10 minut, aż białka jajek będą ścięte. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Salsa pomidorowa

  • 1 puszka pomidorów Łowicz

  • 1-2 papryczki chili

  • 1 cebula

  • 1 czerwona papryka

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki oregano

  • pół łyżeczki bazylii

  • garść świeżej kolendry

  • sól, pieprz, szczypta cukru

  • 2 łyżki oliwy

Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować.

Domowe nachosy

  • 200 g mąki tortowej Lubella

  • 200 g mąki kukurydzianej

  • 300 g wody

  • 2 łyżeczki kuminu

  • 2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 8 łyżek oleju

W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.

 Pieczone warzywa

  • marchewka
  • bataty
  • szparagi
  • cukinia
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • olej

Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.