Kulinaria

Pierniki z ciasta dojrzewającego

Tak wiem.. do świąt jeszcze miesiąc ale to prawie tyle ile musi dojrzewać ciasto na pierniki. Leżakuje ok 3 tygodnie więc myślę, że to najwyższy czas żeby je przygotować. Pierniki są bardzo aromatyczne i naprawdę smaczne. Wyrabiacie ciasto i możecie zapomnieć o nim na jakiś czas a w odpowiednim momencie hop do piekarnika. Użyłam domowej przyprawy do piernika bo jest tysiąc razy lepsza i ma się nijak do tej którą możemy dostać w sklepie. Dzięki temu pierniki pachną obłędnie. Pierniki możecie polukrować czy ozdobić jak chcecie. Ja niestety nie miałam na to czasu. Małe rączki czekały w pogotowiu żeby zwinąć kilka sztuk. Więc musiałam działać szybko. Wyszło mi ich całkiem sporo ale jeśli planujecie je rozdać lub po prostu lubicie pierniki to proponuję podwoić proporcje.. Cóż..u mnie już bardzo świątecznie 🙂
 IMG_1542sdfghk
Składniki:
800 g mąki pszennej- dodawaj ją stopniowo, zacznij od 700g (lub trochę więcej)
250 ml płynnego miodu
pół szklanki cukru
pół kostki masła
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki mleka
2 średnie jajka
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru w proszku
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej*
opcjonalnie lukier
*można dodać więcej przyprawy do piernika lub dodać przyprawy wg własnego gustu
Wykonanie:
W garnku rozpuść masło, miód, cukier i poczekaj aż masa będzie jednolita. Gdy przestygnie dodaj do niej mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Zagnieć na jednolita masę. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie podsyp je mąką. Ma powstać ciasto które będzie dało się wałkować. Następnie włóż je do naczynia w którym będzie dojrzewać, owiń czystą szmatką i wstaw do lodówki na nieco ponad 3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj pierniczki. Piecz je w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 10 minut. Nie czekaj aż pierniki będą twarde. Wyciągnij je kiedy jeszcze będą dość miękkie ale upieczone. Polukruj wg gustu.
Smacznego!
http://kropla-oliwy.blogspot.com/2014/11/pierniki-z-ciasta-dojrzewajacego.html